Siirry uutiskirjearkistoon.
Ajankohtaista Yrityssalosta 06/2020
ELY-keskusten ja Business Finlandin korona-avustushaku suljetaan 8.6. klo 16.15. Yritysten kustannustuki (ts. yleistuki) valmisteilla. Ravintolatuki avautuu pian. Yrityssalossa tarjolla useita webinaareja. Puhelinsoittokierros käynnissä.

Uutiskirje on meille tärkeä viestinnän väline, jonka haluamme jakaa Sinun kanssa. Mikäli et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjeitä Yrityssalosta, alhaalla olevasta linkistä 'Peruuta uutiskirjeen tilaus'.
SISÄLLYS
1.Puhelinkampanja käynnistyy Salossa | Käytäthän aikaasi hetken vastaamiseen
2.Muutoksia, uusia ja poistuvia tukia yrityksille koronahäiriöön | NYT ON AIKA TOIMIA!
3.Salofa vie koronapikatestejä maailmalle ja kasvattaa tuotantoaan Salossa
4.Salossa suhdanteet hiipuu ja työttömyys kasvaa
5.Pahimmat skenaariot eivät ole toteutuneet teollisuudessa
6.Tietoa jaetaan nyt webinaareissa | Ilmoittaudu aina ennakkoon!
7.Omistajanvaihdoksiin tarjolla apua | Katso tallenteita ja osallistu webinaariin
8.Onko palkkaukseen tarjolla olevat tuet tiedossasi?
9.Uusia projekteja käynnistymässä Yrityssalossa
10.Vastaa maakunnalliseen kyselyyn 7.6.2020 mennessä
 

1. Puhelinkampanja käynnistyy Salossa | Käytäthän aikaasi hetken vastaamiseen

16816.jpg

Salossa selvitetään kesäkuun aikana puhelinhaastatteluilla, miten koronavirus on vaikuttanut yrityksen toimintaan ja tarvitseeko yritys apua koronatukien hakemisessa!

Yrityssalo ja Vakka-Suomen Puhelin ovat sopineet puhelinhaastattelukampanjan toteuttamisesta. Puhelinhaastatteluiden avulla selvitetään, miten yritysten liiketoiminta on kärsinyt koronavirusepidemiasta ja onko yritys hakenut avustuksia tai suoraa tukea koronan aiheuttamiin ongelmiin.

Haastattelut tehdään puhelimitse Vakka-Suomen Puhelimen salolaisten asiakasneuvojien toimesta. Tavoitteena on haastatella kaikki noin 4 000 aktiivista yritystä Salossa. Haastattelut käynnistyvät toukokuun lopulla ja jatkuvat kesäkuun loppuun asti.
Siirry kirjeen alkuun
2. Muutoksia, uusia ja poistuvia tukia yrityksille koronahäiriöön | NYT ON AIKA TOIMIA!

Oletko suunnitellut hakevasi ELY tai BF koronarahoitusta? Hae heti, sillä kohta tätä ei enää ole saatavilla!.
Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä piti 14.5.2020 tiedotustilaisuuden uudesta yritysten yleistuesta - toiselta nimeltään yritysten kustannustuki. Uuden kustannustuen käyttöönoton myötä suljetaan Business Finlandin ja ELY-keskusten kehittämisavustukset. Business Finland ja ELY-keskukset käsittelevät kaikki hakemukset, jotka ovat saapuneet viimeistään 8.6.2020 klo 16.15.

Tämän jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusvälineillään. ELY-keskusten myöntämien maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden koronatukien hakuja ei kuitenkaan suljeta.

Uusi yleistuki ei toimi samoin kuin nykyinen kehitysrahoitus
Uusi yritysten yleistuki tukee sellaisia yrityksille, joilla sekä toimiala (- 10% myynnin lasku) että yrityksen liikevaihto (-30% liikevaihdon lasku) ovat laskeneet merkittävästi ja joilla on hankalasti sopeutettavia kiinteitä kustannuksia ja palkkakustannuksia. Tuen määräksi hallitus arvioi vähintään 2 000 eur. Tuen euromääräinen maksimi kahden kuukauden ajalta on vielä valmistelussa. Tuki on selkeä kompensaatiotuki koronaepidemian vuoksi jo koettujen vaikutusten johdosta. Tukea ei voi vielä hakea, mutta sitten kun haku alkaa, yleistukea haetaan Valtionkonttorista.

Kehitysrahoituksen saaminen ei poissulje yleistuen saamista, mutta kehitysrahoitus vähentää yleistuen määrää. Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan yleistuen arvioinnissa huomioon 70 prosenttia.

Maatilayrityksille ja alkutuotannon yrityksille oma koronatuki
Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille (alle 10 työntekijää), eräille maatalouden alkutuotannon ja kalatalouden yrityksille myönnetään väliaikaista kriisitukea. Taloudellista tukea voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset, maatalouden alkutuotannon sekä kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan yritykset. Tuissa ei ole takaisinmaksuvelvoitteita, eikä niiden saaminen edellytä kehittämistoimia.

Maaseudun yritysten sekä maatalouden alkutuotannon tuen määrä on 5 000 – 10 000 euroa. Kalatalouden yrityskohtainen tuki voi olla 3 000 – 10 000 euroa. Tukea voi käyttää yritystoiminnan jatkumisen kannalta välttämättömiin kuluihin, kuten henkilöstö-, kiinteistö- ja vuokrakuluihin. Tukea ei voi käyttää tuotantopanosten hankintaan tai investointeihin.

Ravintolatuki
Ravintoloiden sulkemisen yhteydessä eduskunta edellytti rajoitusten kohteena oleville ravintoloille kohtuullista menetysten kompensointia ja rajoitusten kielteisiä vaikutuksia lieventäviä toimenpiteitä. Kyse ei ole epidemian vaan säädettyjen rajoitusten hyvittämisestä. Tavoitteena on nopea maksatus yrityksille. Hyvitys voidaan maksaa ilman hakemusta.

Yritykset saavat yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten yrittäjän tulee menetellä tuen tai hyvityksen saamiseksi. Ohjeet julkaistaan viimeistään lain voimaantulopäivänä tuen ja hyvityksen myöntämisestä ja maksamisesta vastaavan KEHA-keskuksen verkkosivuilla. Hyvitys suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti lain voimaantulon jälkeen.

Uudelleentyöllistämisentuen saaminen edellyttää sähköisen hakemuksen tekemistä. Haku avautuu mahdollisimman nopeasti lain voimaantulon jälkeen.

Ravintolalaki
Ravitsemisliikkeet saavat olla nyt avoinna rajoitetusti klo 6-23. Alkoholijuomia saa tarjota kello 9–22 Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä. Asiakasmäärän rajoitus ei koske terasseja ja ulkotiloja. Kunkin ravintolan on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se aikoo toteuttaa säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset. Laki olisi voimassa 1.6.2020–31.10.2020
Siirry kirjeen alkuun
3. Salofa vie koronapikatestejä maailmalle ja kasvattaa tuotantoaan Salossa

16828.JPG

Yrityssalon kuukauden yritys kesäkuussa 2020 on Salofa Oy

Terveysteknologian yritys Salofa Oy on valmistanut huumepikatestejä ammattikäyttöön vuodesta 2013. Koronatilanne on tuonut koronapikatestit osaksi yrityksen tuotantoa ja nostanut tuotannon Salossa kolmivuoroiseksi. Salofan menestyksen syitä ovat korkeatasoinen laadunvalvonta, ympäristöystävällisyys ja kansainvälinen kysyntä

Siirry kirjeen alkuun
4. Salossa suhdanteet hiipuu ja työttömyys kasvaa

16802.JPG

Salon työllisyyskatsaus 04/2020

Koronan aiheuttamat vaikeudet näkyvät nyt tuoreessa huhtikuun lopun työllisyyskatsauksessa! Salon työttömyys on nyt 17,1%. Se on hieman korkeampi kuin Varsinais-Suomen (16,3%) tai koko maan (16,5%) vastaavat luvut.

Siirry kirjeen alkuun
5. Pahimmat skenaariot eivät ole toteutuneet teollisuudessa

16830.JPG

Yrityssalon kuukauden nosto kesäkuussa 2020 on teollisuustoimijoiden kolmikko: Salomaan Konepaja & Salon Metalelektro & Salon Konepaja

Koronavirus on jarruttanut yritystoimintaa monilla aloilla Suomessa ja maailmalla. Salossa teollisuuden yrityksillä on kuitenkin uskoa tulevaan. Tästä todistavat Salomaan Konepajan, Salon Metalelektron ja Salon Konepajan uudet tuotantoinvestoinnit.

''Etukenossa on otettu tavaraa, jotta tuotanto ei seisahtuisi"
''Pahimmat skenaariot eivät ole toteutuneet"
''Koska korona ei ole juurikaan vaikuttanut meihin, emme ole hakeneet tukea kehityshankkeisiimme''



Siirry kirjeen alkuun
6. Tietoa jaetaan nyt webinaareissa | Ilmoittaudu aina ennakkoon!

16840.JPG

Järjestämme webinaareja eri aihealueisiin liittyen yhteistyökumppaneiden kanssa.
Ilmoittaudu webinaareihin ennakkoon. Saat sähköpostiisi linkin, jolla pääset mukaan linjoille. Yhteistyökumppaneiden järjestämissä webinaareissa on tarkat ohjeet ilmoittautumisiin.



Siirry kirjeen alkuun
7. Omistajanvaihdoksiin tarjolla apua | Katso tallenteita ja osallistu webinaariin
16813.jpg
Yrityssalossa on käynnissä Sujuvasti seuraavalle -omistajanvaihdoksiin, yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin liittyvä projekti, jossa jaetaan avoimesti aiheeseen liittyvää tietoa. Fokuksena on erityisesti vauhdittaa maaseutualueen yrityksiä. Sujuvasti seuraavalle -omistajanvaihdosprojekti käynnistyi asiantuntijapuheenvuoroin
Varsinais-Suomen Yrittäjillä on myös omistajanvaihdoksiin liittyviä toimenpiteitä tarjolla.

Yrityskauppoja harkitsevalle on tarjolla paljon asiantuntija-apua. Myyjän ja ostajan kohtaamista helpottaa välittäjä, jonka tehtävänä on tehdä yrityksestä houkutteleva ostajalle.

Katso esittelyvideo, jossa paikallinen asiantuntijapoolimme esittäytyy
» Linkki
Katso viimeisen Salon tilaisuutemme tallenne, jossa asiantuntijoina mm. KPMG, Finnvera ja Salon seudun Yrityskummit. Yrittäjäcase Pertinax
» Linkki
Osallistu webinaariin 9.6.2020 klo 15-16.30, jossa paneelikeskustelusssa mukana mm. Suomen Yritykaupat, Lukander Ruohola HTO, Someron Säästöpankki.

Sujuvasti seuraavalle -hanke on Maaseuturahaston hanke, jota rahoittaa Ykkösakseli.
Siirry kirjeen alkuun
8. Onko palkkaukseen tarjolla olevat tuet tiedossasi?

Uuden työntekijän palkkaaminen on iso päätös ja investointi yritykselle. Kaikki työllistämiseen liittyvät asiat vievät myös paljon aikaa. Osallistu webinaariin ja tule kuulemaan minkälaisia työllistämistukia Salossa on saatavissa työntekijän palkkaukseen.


Yrityssalon yritysneuvoja ja Voima -hankkeen yrityskoordinaattori Juha Metsänoja on käytettävissä, kun yritys tai organisaatio kaipaa apua palkkatukiasioiden selvittelyssä, osaajien etsimisessä tai rekrytointiprosessin eri vaiheissa.


Siirry kirjeen alkuun
9. Uusia projekteja käynnistymässä Yrityssalossa

Projektitoiminta uudistaa ja kehittää Saloa

Hankkeiden suunnittelu ja toteutus on yksi Yrityssalon vahvoista osaamisalueista. Hankerahoitus mahdollistaa uudet avaukset ja uusien kasvualojen kehittämisen.

Kevään ja kesän aikana Yrityssalossa on käynnistymässä uusia projekteja, joista tiedotamme tarkemmin.
Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä 2020 - 2022 on Yrityssalon ja Turku Science Parkin yhteishanke, jossa lähtökohtana on lisätä alueellista kilpailukykyä akkuteknologian avulla.
Kysy lisää Joukolta | jouko.urmas@yrityssalo.fi

Hiilineutraalit ratkaisut maaseutualueen yrityksissä 2020-2022 on maakunnallinen yhteistyöhanke, jossa mm. haetaan ratkaisuja salolaisten teollisten alihankintayritysten ja teollisuuden palveluyritysten hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi. Meillä on parhaillaan rekrytointi käynnissä.
Kysy lisää Jyrkiltä | jyrki.moilanen@yrityssalo.fi

Yritysten talouden tervehdyttäminen saneerausmenettelyn avulla 2020 -hankkeessa lähtökohtana on tervehdyttää koronavirusepidemian seurauksena maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja palauttaa ne toimintakuntoisiksi saneerausmenettelyn avulla, vaikka niiden taloustilanne vaikuttaisikin heikolta.
Kysy lisää Hilkalta | hilkka.halla@yrityssalo.fi
Siirry kirjeen alkuun
10. Vastaa maakunnalliseen kyselyyn 7.6.2020 mennessä

Liiketoimintaympäristöjen tulevaisuus Varsinais-Suomessa – Post-korona

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on vaikuttanut yritystoimintaan lyhyessä ajassa voimakkaasti kaikilla toimialoilla. Kartoitamme liiketoimintaympäristöjen kehittymistä ja tulevaisuutta epävarmassa tilanteessa kyselyllä, joka on suunnattu Varsinais-Suomen yrittäjille ja muille toimijoille.

Vastaamalla kyselyyn pääset osallistumaan ja vaikuttamaan koronan jälkeiseen todellisuuteen. Kyselyllä ja siihen liittyvällä tulevaisuustyöllä tuemme alueen toimijoita määrittelemään, jakamaan kokemuksia ja suuntamaan toimintaa ns. uudessa normaalissa.

Kyselyn vastaamiseen kuluu n. 5–10 min. Kysely on 3 sivua pitkä. Mikäli jokin kysymys ei koske sinua, voit siirtyä seuraavaan. Vastausaikaa on 7.6.2020 asti.

Siirry kirjeen alkuun
Yrityssalo | Joensuunkatu 7


24100 Salo | p. +358 44 778 2142www.yrityssalo.fi
Peruuta uutiskirjeen tilaus.