Siirry uutiskirjearkistoon.
Yrityssalon kuulumiset vuodelta 2020
Vuosi 2020 lähenee loppuaan. Vaikka koronapandemia on värittänyt kuluneen vuoden tapahtumia vahvasti, on joukkoon mahtunut paljon positiivisia tapahtumia ja hienoja kohtaamisia.Tässä uutiskirjeessä kerromme koronavuoden yhteenvetoa ja toiminnastamme kriisin aikana.

Mikäli et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjeitä Yrityssalosta, peru tilaus alhaalla olevasta linkistä 'Peruuta uutiskirjeen tilaus'.
SISÄLLYS
1.Tammikuussa uudistimme Salon toimitilapalvelun
2.Helmikuussa järjestimme Teollisuusfoorumin
3.Maaliskuussa poikkeustila ja koronakriisi
4.Huhtikuussa siirryttiin koronakriisistä talouskriisiin
5.Toukokuussa avasimme Töihin Saloon sivuston
6.Kesäkuussa hallitus alkoi purkaa koronarajoituksia ja katukuva vilkastui
7.Heinäkuussa Suomi lomaili, mutta osa yrityksistä rekrytoi
8.Elokuussa kannustimme poikkeusrahoitusten hakuun
9.Syyskuussa juhlittiin Yrittäjänpäivää
10.Lokakuussa lanseerasimme Salon invest in toiminnan
11.Marraskuussa julkaisimme suhdannekatsauksen Q2
12.Joulukuussa asiakaspalautekysely ja mielessä ensi vuoden suunnitelmat
 

1. Tammikuussa uudistimme Salon toimitilapalvelun

18322.JPG
Tammikuussa avasimme uudistuneen toimitilapalvelun, josta löytyy kootusti Salon alueen vapaat toimitilat ja yritystontit. Yrityssalon sivustolla Google Analyticsin mukaan tämä palvelu on edelleen erittäin suosittu!

Tammikuussa Salo oli myös näyttävästi esillä myös MATKA 2020 -messuilla osana messujen suurinta yhteisosastoa. Salosta messuilla oli mukana lähes 30 matkailualan yritystä.
Siirry kirjeen alkuun
2. Helmikuussa järjestimme Teollisuusfoorumin
18324.JPG

Yrityssalon helmikuu
Helmikuussa järjestimme perinteisen Teollisuusfoorumin 2020, jonka teemana oli Teollisuuden kasvu ja työvoiman saatavuus. Astrum-keskus täyttyi 11.2.2020 teollisuuden asiantuntijoista, yritysten avainhenkilöistä ja muista alan vaikuttajista, jotka kohtasivat seminaarissa, yritysten minimessuilla sekä alkuillan rekrytapahtumassa. Vuonna 2021 Teollisuusfoorumi järjestetään virtuaalisesti 9.2.2021.

Helmikuussa valmistelimme myös TäsmäViljely -foorumia, joka kokosi lähes 500 maatilayrittäjää, alan kehittäjää ja vaikuttajaa Astrum-keskukseen 5.3.2020. TäsmäViljely -foorumi koostui innostavista asiantuntijapuheenvuoroista sekä alan messuista, joissa esiteltiin viimeisintä täsmäviljelyn teknologiaa ja tekniikan käyttöönottoa. Tapahtuma osoittautui lähtölaukaukseksi koko maan kattavalle ja ruokaketjun yhdistävälle verkostolle. Foorumin jatkotoimina syntyi useita monialaisia kehitysprojekteja, joissa teknologian avulla yhdistyy turvallinen ruoka pellolta pöytään. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Toivon Tilan ja Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa.
Siirry kirjeen alkuun
3. Maaliskuussa poikkeustila ja koronakriisi
18326.jpg
16. maaliskuuta hallitus julisti Suomeen poikkeustilan koronaepidemian vuoksi. Samalla otettiin käyttöön valmiuslaki. Työntekijät siirtyivät hallituksen suosituksesta etätöihin. Uudenmaan rajat menivät kiinni 28.3 ja eristys päättyi 15.4.2020.

Maaliskuussa avautuivat yritysten koronarahoitusten haku! Alussa tuki kanavoitiin Business Finlandin kautta. Maaliskuun lopulla avautui rahoitushaku myös pienemmille yrityksille ELY-keskuksen kautta. Tuen saaminen edellytti yritykseltä kehityshanketta.

Poikkeustilan alkaessa 16.3. me Yrityssalossa siirryimme työskentelemään etänä. Ensimmäinen tilaisuutemme, johon oli etäosallistumismahdollisuus oli samana päivänä eli 16.3.2020. Hyvin nopeasti saimme käyntiin etätyöskentelyn ja ensimmäinen koronawebinaari juridiikan ammattilaisen kanssa järjestettiin 19.3.2020. Samaan aikaan avasimme myös päivystävän koronapuhelimen yrityksille.

Tiedontarve oli yrityksissä valtava, lähetimme viikottain uutiskirjeitä, päivitimme nettisivuja ja postasimme somekanavissa. Samaan aikaan opettelimme kaikki Teams'in käyttöä, joka nyt on tullut tutuksi ja osaksi arkea. Yrityssalon päivystävään koronapuhelimeen soitettiin vilkkaasti.

Koska tiedontarve oli valtava, laitoimme paikallislehtiin etusivun ilmoituksia kaiken kaikkiaan 12 kpl. Halusimme varmistaa, että kaikki saisivat tiedon siitä, millaista apua yrityksille oli tarjolla ja että me Yrityssalossa olemme yritysten tukena.
Siirry kirjeen alkuun
4. Huhtikuussa siirryttiin koronakriisistä talouskriisiin

18328.JPG

Ravintolat suljettiin 4.4.2020. Ravintolat saivat myydä ruokaa ulos. Varsinkin palvelualojen työntekijöitä lomautettiin nopeutetun menettelyn turvin ennätystahtiin. Erikoisliikkeet kärsivät, mutta ruokakauppojen myynti kasvoi.

Yrityssalossa jatkoimme tehokasta viestintää ja webinaarien pitämistä. Tiedotimme uusista koronatuista ja autoimme yrityksiä tukien hakemisessa. Jaoimme tietoa työsopimuslaista ja yhteistoiminnasta yrityksissä annettuun lakiin tehdyistä muutoksista, joiden tavoitteena oli, että työnantajat pystyivät sopeuttamaan toimintaansa tilanteessa, jossa koronavirusepidemia on heikentänyt äkillisesti ja voimakkaasti kysyntää. Saimme ensimmäisten kuntien joukossa auki yksinyrittäjän tuen hakumahdollisuuden.

Yrityksissä selviydyttiin alkuvaiheen kriisistä ja huhtikuussa alettiin valmistautua kroronakriisin jälkeiseen talouskriisiin. Monessa yrityksessä käynnistettiin uusia kehittämistoimia.Teollisuudessa mietittiin hajautettuja tuotantoja, kun ymmärrettiin pitkien toimintaketjujen hauraus. Toisaalla käynnistettiin verkkopohjaisen liiketoiminnan kehittämistoimia.

Kaiken kaikkiaan salolaiset yritykset hakivat poikkeusrahoitusta korona-ajalla ahkerasti lähes 16 miljoonan euron edestä ja menestyivät erinomaisesti hakuprosesseissa.
Siirry kirjeen alkuun
5. Toukokuussa avasimme Töihin Saloon sivuston

18330.jpg

Tautitilanne alkoi hellittää toukokuussa. Tuli päiviä, jolloin Suomessa ei kuollut yksikään henkilö koronaan. Toukokuussa olimme edelleen töissä pääosin etänä, mutta järjestimme myös ensimmäisiä tapaamisia livenä. Toukokuussa avautui maaseutuyrityksille suunnattu koronatuen haku sekä ravintolayrityksille omat haut koronatuille.

Samaan aikaan avasimme Töihin Saloon -sivuston. Sivuston tavoitteena on tukea kasvuvaiheessa olevia yrityksiä ja toimialoja, joilla on haasteita työvoiman saatavuuden kanssa. Ensimmäinen kampanja liittyi puutarha- ja maatilojen työvoimahankintaa ja siksi käynnistimme Töihin maalle -kampanjan. Nyt sivustolla on käynnissä kampanja, joka tulee Valmet Automotiven mittavia rekrytointeja.

Toukokuussa aloitimme Vakka-Suomen Puhelimen kanssa puhelinkampanjan, jossa tavoiteltiin puhelimitse 4 000 salolaista yrittäjää ja yrityksen yhteishenkilöä. Halusimme selvittää puhelinhaastatteluilla, onko koronavirus aiheuttanut yritykselle ongelmia ja tarvitseeko yritys apua koronatukien hakemisessa.
Siirry kirjeen alkuun
6. Kesäkuussa hallitus alkoi purkaa koronarajoituksia ja katukuva vilkastui

18332.png

Kesäkuussa päättyi poikkeustila. Mekin Yrityssalossa aloimme palata lähes normiarkeen. Sovimme asiakastapaamisia jonkin verran jo kasvotusten, turvavälit huomioiden.

Yrityssalo sai Valtakunnallisessa Kuntabarometrissa parhaimmat arvosanat ja 1. sijan 'Parhaat yrityspalvelut' -luokassa yli 50 000 asukkaan kaupunki –sarjassa. KIITOS kuuluu kaikille asiakkaillemme ja niille, jotka antoi meille palautetta ja kiitosta!

Yrityspalveluiden osalta koko maan keskiarvo oli 2,98. Salon vastaava luku on 3,28. Salo päihitti hienosti jo useana vuonna voittaneen Seinäjoen (keski-arvo 3,19). Yrityssalon palveluista erityistä kiitosta sai alkavan yrittäjän palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä verkostoituminen.

On ilo huomata, että salolaiset yritykset ovat olleet tyytyväisiä palveluihimme ja saamme tässä valtakunnallisessa Yrittäjien Kuntabarometrissä menestystä ja näkyvyyttä Saloon.
Siirry kirjeen alkuun
7. Heinäkuussa Suomi lomaili, mutta osa yrityksistä rekrytoi

19392.jpg

Salon työllisyystilanne vaihteli suuresti kevään aikana. Työttömyys kasvoi kevään aikana johtuen lomautusten kasvusta. Pahin työttömyystilanne oli huhtikuussa, kun Salossa työttömyysprosentti oli 17,1%. Työttömänä oli tuolloin 2 457 henkilöä ja lomautettuna 1 550 henkilöä. Kesän ja syksyn aikana työllisyystilanne parani hiukan.

Lokakuun työttömyystilastoissa näkyy edelleen viime keväänä kasvanut lomautettujen määrä, vaikka suurimmat lomautukset ovat jo ohi. Lokakuun tilastoissa Salon työttömyysprosentti oli 11,6%, joka oli syyskuun tilanteeseen laskenut 0,4 prosenttiyksikköä. Salossa on työttömiä työnhakijoita yhteensä 2 263 ja kun mukaan lasketaan lomautetut ja tukitoimenpiteissä olevat, luku on 4 015 henkilöä.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta kuultiin positiivisiakin työllistämisuutiset kuluvan vuoden aikana. Suurimpia rekrytointeja Salossa ovat tehneet mm. Salofa, Valmet Automotive, Opes Corp, Nordic Spa ja Evondos.
Siirry kirjeen alkuun
8. Elokuussa kannustimme poikkeusrahoitusten hakuun

19393.jpg

Tilanne maailmalla alkoi näyttää uhkaavalta ja me seurasimme koronan toisen aallon kehittymistä tarkasti. Suunnittelimme syksyn toimenpiteet niin, että pystyimme toimimaan etänä ja järjestämään tapahtumat verkossa.

Kannustimme yrityksiä arvioimaan omaa tilannetta sekä hakemaan poikkeusrahoitusta. Tiedotimme aktiivisesti Valtiokonttorin kustannustuesta ja autoimme yrityksiä hakuprosessissa. Lopputuloksena paljon kritiikkiä saanut yritysten yleistuki eli virallisesti kustannustuki osoittautui monelle yritykselle mahdottomaksi hakea. Yksinyrittäjän tuki oli edelleen haettavissa. Ruokaviraston alkutuotannon ja maaseudun yritysten väliaikaisten tukien haku oli myös käynnissä.

Seurasimme maksuhäiriöiden kehittymistä alueella ja käynnistimme uuden asiantuntijapalvelun maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten talouden tervehdyttämiseksi.
Siirry kirjeen alkuun
9. Syyskuussa juhlittiin Yrittäjänpäivää

19391.JPG

Syyskuu alkoi valtakunnallisen Yrittäjäpäivän vietolla. Yrittäjäpäivän aamu olikin koko syksyn osallistujamäärältään yksi suurimmista tapahtumista, jonka järjestimme hybridinä ja noudattaen THL:n ohjeistuksia.

Syyskuu oli myös viimeinen kuukausi yksinyrittäjille hakea heille räätälöityä koronatukea. Yksinyrittäjät olivat oikeutettuja 2 000 euron suuruiseen tukeeen koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Salossa tuen hakuprosessi saatiin ripeästi käyntiin ensimmäisten kuntien joukossa.
Salon kaupungin kanssa sovittiin, että tukea haettiin Yrityssalosta sähköisellä lomakkeella, jonka jälkeen Yrityssalo käsitteli hakemukset ja ohjasi ne edelleen Salon kaupungille päätöksentekoa ja maksatusta varten. Kaiken kaikkiaan tukea maksettiin salolaisille yksinyrittäjille 1 072 000 euroa.

Syyskuussa avasimme myös Yrityssalon uudet nettisivut. Saimme selkeämmät sivut, joiden taustalla on paljon analytiikkaa. Tällä hetkellä tiedämme, mitä tietoa haetaan erityisen paljon ja voimme panostaa siihen viestinnän keinoin.
Siirry kirjeen alkuun
10. Lokakuussa lanseerasimme Salon invest in toiminnan

19390.jpg

Keväällä 2020 uusittiin Yrityssalon sopimus Salon kaupungin yrityspalveluiden tuottamisesta, jossa mukana oli myös kaupungin elinkeinomarkkinointi sijoittumismarkkinoinnin ja rekrymarkkinoinnin osalta. Saimme siis uuden tehtävän, johon suunnittelimme toimenpiteitä ja tavoitteita.

Yrityssalon vastuulla oleva elinkeinomarkkinointi käsittää rekrymarkkinoinnin ja invest in markkinoinnin. Rekrymarkkinoinnissa autamme yrityksiä löytämään uusia työntekijöitä erityisesti Salon ulkopuolelta ja teemme kampanjat yhdessä yritysten kanssa. Näillä toimilla saamme Salon yrityksiin uutta työvoimaa. Sijoittumismarkkinoinnissa (Invest in markkinointi) tuomme Saloa esille yritysten hakiessa sijoittumispaikkaa. Lähtökohtana on nostaa Salon tunnettuutta ja kiinnostavuutta yritysten sijoittautumiskohteena ja tavoitteena uusien yritysten sijoittuminen Saloon

Konkreettisina toimenpiteinä lokakuussa avasimme uudet nettisivut, julkaisimme uuden Invest in Salo videon, käynnistimme monikanavaisen digikampanjan ’Rethink Salo ja ostimme printtinäkyvyyttä Kauppalehden ja Helsingin Sanomien liitteistä. Lisää lyhyempiä teemavideoita julkaisimme loppusyksyn ja alkuvuoden aikana yhteistyössä Salon kauppakamariosaston kanssa.
Kahden kuukauden jälkeen olemme itse tyytyväisiä tuloksiin, Salon saamaan näkyvyyteen ja palautteeseen, jota olemme saaneet paikallisilta toimijoilta. Työ jatkuu edelleen!
Siirry kirjeen alkuun
11. Marraskuussa julkaisimme suhdannekatsauksen Q2

19395.PNG

Marraskuussa työskentelimme hybridimallilla - etätöissä ja toimistolla. Olimme varovaisia, käytimme kasvomaskeja ja noudatimme viranomaisten ohjeita pysyen terveinä.

Marraskuussa julkaisimme Salon yritysten suhdannetilanteen Q2 joka kertoo yritysten liikevaihdon ja työllistävyyden kehityksessä. Vuoden toisella neljänneksellä (04-06/2020) näkyi koronapandemian ensimmäisen aallon ja siitä johtuvien rahoitustoimien vaikutukset laajasti. Huhti- ja toukokuussa lähes kaikkien toimialojen liikevaihdot olivat rajussa laskussa, mutta kesäkuussa osalla toimialoista kehityli oli plusmerkkistä edelliseen vuoteen verrattuna. Seuraava suhdannekatsau Q3 julkaistaan tammikuussa 2021.
Siirry kirjeen alkuun
12. Joulukuussa asiakaspalautekysely ja mielessä ensi vuoden suunnitelmat

19397.jpg

Joulukuussa käynnistimme kyselyn, joka edelleen on käynnissä ja joka toteutetaan sähköisen kyselyn ja puhelinhaastattelujen avulla. Haluamme kehittää jatkuvasti toimintaamme, ymmärtää asiakkaidemme tarpeita paremmin sekä lisätä toimintamme läpinäkyvyyttä.

Sähköinen kysely on suunnattu yritysten edustajille sekä aloitteleville yrittäjille. Kyselyyn voi halutessaan vastata nimettömänä.
Puhelinhaastattelut ovat parhaillaan käynnissä ja ne toteutetaan yhteistyössä Innolinkin kanssa.

Vuoden lopussa meitä Yrityssalossa oli kaiken kaikkiaan 10 henkilöä töissä. Vuoden aikana olemme rekrytoineet kaksi uutta henkilöä kahteen uuteen hankkeeseemme. Kaiken kaikkiaan meillä on käynnissä 8 kehittämishanketta, joiden avulla pystymme tekemään uusinta tietoa yrityksille, tekemään uusia avauksia ja kokeiluja. Näiden lisäksi tarjoamme neuvontaa sekä kehittämis- ja kasvupalveluita alueella jo toimiville yrityksille.

Siirry kirjeen alkuun
Yrityssalo | Joensuunkatu 7


24100 Salo | p. +358 44 778 2142www.yrityssalo.fi
Peruuta uutiskirjeen tilaus.